Povijest škole

KRATKA POVIJEST XIII. GIMNAZIJE

XIII. gimnazija jedina je zagrebačka gimnazija koja od samog početka djeluje na području Novog Zagreba. Desetljećima je bila jedina srednja škola općeobrazovnog profila u ovoj najvećoj i najmnogoljudnijoj zagrebačkoj općini.

Utemeljena je davne 1963. godine, a njen osnivač bila je Općina Remetinec, koja je nešto kasnije prerasla u općinu Novi Zagreb. Svoju prvu školsku godinu XIII. gimnazija započela je 1. rujna 1963., upisavši u prvi razred pet odjeljenja. Prvenstvo upisa imali su učenici s područja općine Remetinec. Budući da Općina nije imala odgovarajuću zgradu,škola je smještena u učionice Osnovne škole Trnsko. Iste je godine donijeto rješenje o nazivu škole, pa se ona otad zove Gimnazija "Ljudevit Gaj". Sljedeće je godine Gimnazija preseljena u prostor Građevinske škole u Sopotu, a Općina se obvezala izgraditi novu zgradu sa osam učionica i pratećim prostorima u naselju Siget. Nažalost, planirana školska zgrada ni sljedećih nekoliko godina nije napravljena,pa je zbog skučenog prostora Gimnazija ponovno morala seliti. 1968. godine preselila je preko Save, u ispražnjenu zgradu OŠ Trnje u Trnjanskoj uluci 99, gdje je napokon imala dovoljno prostora za kvalitetan rad i unapređenje nastave.

Već od 1968. godine u Gimnaziju je uveden petodnevni radni tjedan. Početkom 70-ih godina uvedena je kabinetska nastava, a od 1972. Gimnazija ima i dozvolu za obrazovanje odraslih.

Uspješan rad Gimnazije naprasno je prekinut 1977. god. kada je provedena tzv. Šuvarova reforma školstva. Gimnazije su bile ukinute, pa je tako i Gimnazija "Ljudevit Gaj" prestala postojati kao zasebna obrazovna ustanova. Nastavno osoblje i učenici pripojeni su Građevinskom školskom centru na novoj adresi u Aveniji V. Holjevca 17.

Ponovno osnivanje XIII. gimnazije kao samostalne ustanove uslijedilo je tek nakon ukidanja Građevinskog obrazovnog centra 31.8.1991. Umjesto Centra oformljene su četiri nove srednje škole. Međutim, Gimnaziji ni tada nije osigurana posebna zgrada, nego se nastava odvijala u prostorima Obrtničke škole. U njezinom "novom početku" učenici su mogli upisati samo prirodoslovno-matematički program, a tek 1998. uveden je i program opće gimnazije. Te je godine Gimnazija dobila i zasebni prostor na 3. katu i u dijelu prizemlja zgrade u kojoj je smještena i Građevinska tehnička škola.

Danas je XIII. gimnazija solidno opremljena škola sa 20 odjeljenja i oko 530 učenika. Nastava se odvija u 14 učionica u dvije smjene. Škola ima solidno opremljene kabinete za prirodne znanosti, specijaliziranu informatičku učionicu i dobro opremljenu knjižnicu, a u planu je i uvođenje specijalizirane učionice za nastavu stranih jezika.

Gimnazija svake školske godine upisuje pet novih odjeljenja, i to četiri u općem i jedno u prirodoslovno- matematičkom programu. Sudeći po postotku upisanih maturanata na fakultete i visoke škole (oko 95 %),ova gimnazija daje solidnu osnovu za upis na fakultet i nastavak studija.