Ispis

Košarka

Muška košarkaška ekipa XIII. gimnazije sudjelovala je na Svjetskom školskom prvenstvu u košarci, održanom od 27. ožujka do 4. svibnja 2013. na Cipru. Naši su košarkaši u prošloj školskoj godini osvojili titulu državnih prvaka i time izborili svoj nastup na Svjetskom prvenstvu. Na Prvenstvu su osvojili šesnaesto mjesto od 28 ekipa i tako pokazali da se, uz minimalna ulaganja, u XIII. gimnaziji uči, trenira i igra vrhunska košarka.

Putovanje, smještaj i boravak učenika XIII. gimnazije na Cipru, u pokrajini Famagusta i u okolnim mjestima Liopetri, Avgorou, Sotira i Deryneia, protekli su bez problema i prema predviđenom programu. Naša ekipa bila je smještena u jednom od najljepših europskih hotela „Atlantica Aeneas Resort and Spa“ ***** koji se nalazi 300 m od obale turističkog mjesta Ayia Napa. Putovali smo otprilike četrnaest sati, kombinirano autobusom i avionom. Let je bio na relaciji Beograd-Larnaka. Nakon dolaska u hotel, ljubazno osoblje pružilo nam je predivan doček.

Dečki su ostavili srce i dušu na parketu, posebice u prvoj utakmici protiv Francuske. Nažalost, to nije bilo dovoljno jer nas je sreća u drugom dijelu natjecanja napustila.

Treba naglasiti kako su druge ekipe bile prave reprezentacije država, s profesionalnim košarkaškim trenerima, a našu su državu hrabro i prilično uspješno predstavljali učenici naše škole s afinitetima prema drugim sportovima. Kad se to uzme u obzir, ono što su pokazali na terenu prilično je impresivno. Treba istaknuti i ponašanje van terena gdje su dečki, uistinu bez ikakve primjedbe, na najbolji mogući način predstavljali svoju školu, Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.

Posebno bih istaknuo profesora Tomislava Kramarića koji je dao cijeloga sebe u organizaciju natjecanja, pripremu, vođenje ekipe i općenito stvaranje pozitivnoga natjecateljskog duha, bez obzira na to što po zvanju nije košarkaški trener.

Zahvaljujem i dečkima koji su svojim trudom i zalaganjem odveli košarkaše na Svjetsko prvenstvo, ali zbog svojih godina nisu bili u mogućnosti sudjelovati na Prvenstvu jer kriteriji su zahtijevali 1998./1997./1996. godište.

Dragi moji košarkaši, bili ste odlični! Nije mala stvar biti šesnaesti na Svjetskom natjecanju, a ja sam izrazito ponosan na to što sam kao ravnatelj bio dio vrhunskog tima.

Ekipa na Cipru

Košarka 2012 i stan 091

 Ženska košarkaška ekipa

2012-2013-Kosarka